Solas afd. Midden Nederland heeft bijna 100 actieve leden, in leeftijd 45 plus. Sinds juni 2015 bepalen de afdelingen zelf wat de maximum leeftijd is om lid te worden. Bij onze afdeling wordt geen bovengrens gehanteerd. Wij gaan uit van het deelnemen aan activiteiten.

Solas is een activiteitenclub. Heb je dus zin om leuke dingen te doen en nieuwe mensen te leren kennen, dan is dit jouw club. Ook voor je eigen inbreng met leuke activiteiten voor de groep.

De activiteiten zijn hoofdzakelijk in het midden van het land. Deze zijn zeer uiteenlopend van sportief tot cultureel en altijd goed bereikbaar, ook met openbaar vervoer!

Interesse gewekt? Doe vrijblijvend 3 maanden mee, meld je hier aan!
Met Solas MN ... is je weekend nooit meer hetzelfde!Activiteiten juli

Een dag in juli: fietstocht vanuit Zuilen
Op een mooie zonnige dag wil ik vanuit Zuilen een fietstocht maken richting Vecht en het Plassengebied, een tocht van ca. 40 - 45 km. Ik zet het op de mailinglist, het kan dus ook een doordeweekse dag worden, als het maar mooi droog weer is. Aanmelden bij Ineke.

zaterdag 8 juli 12:00 uur - stadswandeling in Utrecht - verplaatst naar zaterdag 22 juli.
Een cursus bij het Gilde Utrecht door 5 wijken van de stad Utrecht leverde leuke wandelingen op. Daar wil ik er in juli en augustus twee van wandelen om jullie zo kennis te laten maken met de variatie in de Utrechtse wijken.
Vandaag wil ik door de wijk Zuilen wandelen. Zuilen was tot 1954 een gemeente in de provincie Utrecht. Deze gemeente besloeg het grondgebied van het huidige dorp Oud-Zuilen, de huidige wijk Zandweg-Oostwaard in Maarssen, en de wijk Zuilen in de stad Utrecht. Begin 20e eeuw vestigden de grote metaalindustrieën Demka en Werkspoor zich in Zuilen en daarmee ontstonden de woonbuurten de Lessepsbuurt en Elinkwijk. We verzamelen om 12.00 uur, waar? Dat horen jullie later via de mailinglist. Aanmelden t/m vrijdag bij Ineke.

zondag 16 juli 14:00 uur - mah jong in Utrecht
Ook deze zondagmiddag wordt er weer mah jong gespeeld. Mah jong spelen we in groepen van 4, evt. 3 personen. Wil je graag meespelen, geef je dan uiterlijk vrijdag op. Vanaf 13.30 uur ben je welkom, om 14.00 uur gaan we spelen.
Ben je een spelletjesmens en zou je het mah jongspel wel willen leren, dan kan je een keer komen kijken. Ook vind ik het leuk om op een aparte avond of middag geïnteresseerden het spel te leren.
Aanmelden bij Ineke. Bij mooi weer spelen we ergens buiten, maar dat hoor je dan uiteraard op tijd

Woensdag 19 juli, 18.30 uur, eten in Groenekan bij “Naast de buren”
Dorpsbistro 'Naast de Buren'
Groenekanseweg 168
3737 AK GROENEKAN
Parkeren: gratis parkeren langs de gehele Groenekanseweg. (Ook in het groen tussen de bomen)
Voor ieder wat wils.
Op woensdag  t/m vrijdag is er voor een vriendelijke prijs te kiezen uit 3x “wat schaft de pot”, er is een maandmenu, er is een kaart, er is een fijn terras voor als het mooi weer is.
Aanmelden t/m maandag 17 juli, bij Gerry.


zaterdag 22 juli 12:00 uur - stadswandeling in Utrecht (was 8 juli)
Een cursus bij het Gilde Utrecht door 5 wijken van de stad Utrecht leverde leuke wandelingen op. Daar wil ik er in juli en augustus twee van wandelen om jullie zo kennis te laten maken met de variatie in de Utrechtse wijken.
Vandaag wil ik door de wijk Zuilen wandelen. Zuilen was tot 1954 een gemeente in de provincie Utrecht. Deze gemeente besloeg het grondgebied van het huidige dorp Oud-Zuilen, de huidige wijk Zandweg-Oostwaard in Maarssen, en de wijk Zuilen in de stad Utrecht. Begin 20e eeuw vestigden de grote metaalindustrieën Demka en Werkspoor zich in Zuilen en daarmee ontstonden de woonbuurten de Lessepsbuurt en Elinkwijk. We verzamelen om 12.00 uur, waar? Dat horen jullie later via de mailinglist. Aanmelden t/m vrijdag 21 juili bij Ineke.


woensdag 26 juli – Film in Utrecht
Deze maand wilde ik toch naar de film, maar al mijn vrijdagen waren bezet, vandaar de keus voor de woensdag!!
Samen naar de film, ja gezellig. In Utrecht is meestal volop keus in de bioscopen Louis Hartlooper Complex, Springhaver, ’t Hoogt of City/Movies, de bioscopen, waar we meestal heen gaan.
En na de film ergens nog wat drinken. De filmkeuze wordt in overleg bepaald en ook wordt de gekozen film via de mailinglist vermeld. Aanmelden t/m dinsdag 18.30 uur bij Ineke.

zaterdag 29 juli 12:30 uur - Bezoek aan de Hanzestad Deventer (Solas breed)
Kronkelstraten met honderden monumenten brengen je naar eeuwenoude pleinen. Maar maak niet de fout te denken dat Deventer een openluchtmuseum is. Het tegendeel is waar. Deventer is een levendige stad met een overvloed aan hippe winkels, volle terrassen en topevenementen, zoals het Dickens Festival en de Boekenmarkt. Bron reisgids ANWB.
Om 13.30 uur komt een gids ons ophalen bij de Koekwinkel op de Brink voor een stadswandeling (tot 15.00 uur) . Het Bergkwartier, het oude handelshart van de stad met prachtige koopmanspanden de Bergkerk en een middeleeuws stratenpatroon. Noordenbergkwartier, het oudste gedeelte van de stad met belangrijke monumenten zoals het Stadhuis, de Grote of Lebuinuskerk het Buiskensklooster en de Atheneum bibliotheek en dat tegen een prachtig historisch decor. Einde van de stadswandeling bij Grote Kerkhof.
Om 15.00 uur kun je eerst een terrasje pakken of direct op eigen gelegenheid Deventer gaan verkennen. Zoals de Walstraat in het Bergkwartier. De Walstraat is een slenterstraat vol trendy winkeltjes. Of de Nieuwstraat, of een kort wandelingetje samen met Peter via het Welle Pad langs de IJssel om met een bootje (voetveer )over te varen naar het Sandton IJssel hotel met een groot terras en een schitterend uitzicht op Deventer. Ik maak van een plattegrondje fotokopieën voor jullie.

Om 17.15 uur verzamelen we bij het restaurant Hans en Grietje, Brink 76.
Website www.hansengrietjedeventer,nl
Route van stationsplein, Singel oversteken naar links, 1e straat rechts is de Keizerstraat volg rechtdoor tot De Brink. Er staan ook richtingsborden.
Wie Deventer zegt, zegt koek. We verzamelen en drinken koffie met koek in het Deventer Koekwinkeltje.

Tijden en prijzen zijn onder voorbehoud (denk aan het nieuwe jaar)
Kosten: koffie € 2,25;  koek € 1,75 per persoon, is gereserveerd.
De gids € 4,-- per persoon bij 20 deelnemers
Totaal betalen koffie met koek en gids € 8,--  t.n.v. Peter Vettenburg op bankrekening
 NL 47 INGB 0000 6358 82 o.v.v. Deventer. (Tosti € 3,00 is facultatief; contant betalen).

Aantal deelnemers maximaal 20 personen. Sluitingsdatum aanmelden is 22 juli
Aanmelden bij Peter Vettenburg uitsluitend per e-mail en ook je 06 nr. vermelden, voor evt. aanpassingen en van welke afdeling je lid bent. Alleen betalen is nog niet aangemeld.
 
Activiteiten augustus

zondag 13 augustus 14:00 uur - mah jong in Utrecht
Ook deze zondagmiddag wordt er weer mah jong gespeeld. Mah jong spelen we in groepen van 4, evt. 3 personen. Wil je graag meespelen, geef je dan uiterlijk vrijdag op.
Vanaf 13.30 uur ben je welkom, om 14.00 uur gaan we spelen.
En…. ben je een spelletjesmens en zou je het mah jongspel wel willen leren, dan kan je een keer komen kijken. Ook vind ik het leuk om op een aparte avond of middag geïnteresseerden het spel te leren. Aanmelden bij Ineke van Holsteijn. Bij mooi weer spelen we ergens buiten, maar dat hoor je dan uiteraard op tijd.

zaterdag 19 augustus 12:00 uur - stadswandeling in Utrecht
Een cursus bij het Gilde Utrecht door 5 wijken van de stad Utrecht leverde leuke wandelingen op. Daar wil ik er ook in augustus één van wandelen om jullie zo kennis te laten maken met de variatie in de Utrechtse wijken.
Vandaag wil ik door de wijk Oog in Al wandelen, een wijk aan de westkant van Utrecht.
We verzamelen om 12.00 uur bij restaurant Buurten in de Fabriek, Kanaalweg 91.
Dit is een deel van de vroegere Cereolfabriek. Aanmelden t/m vrijdag bij Ineke.

dinsdag 22 augustus 18.00 uur - uit eten in Utrecht
Vandaag gaan we eten in De Helden, een restaurant gevestigd in Nieuw Bleyenburg, Utrecht. (Hoek Jan v Galenstraat – Esveldstraat / Kardinaal de Jongweg). In Wijkcentrum De Helden kan je terecht voor een verantwoorde maaltijd voor een redelijke prijs. De drankjes zijn iets in prijs verhoogd, maar er staan meer gerechten op de kaart: maaltijdsalades en verschillende voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Er is nog steeds een dagmenu verkrijgbaar.
De Helden is goed bereikbaar per auto (betaald parkeren, aan de overkant van de Kardinaal de Jongweg is het gratis) en per openbaar vervoer. Bus 7 naar Voordorp komt hier langs.
Aanmelden bij Ineke, uiterlijk maandag.

vrijdag 25 augustus – Film in Utrecht
Vanavond weer samen naar de film, ja gezellig. We gaan in Utrecht naar de film en daarna nog wat drinken. De keuze van de film wordt in overleg bepaald. Via de mailinglist wordt ook de gekozen film vermeld. Aanmelden t/m donderdag 18.30 uur bij Ineke.

Vrijdag 25 augustus t/m zondag 27 augustus Fietsweekend (Solasbreed)
We logeren in Golden Tulip Hotel De Reiskoffer in Bosschenhoofd (tussen Breda en Roosendaal). Ik ben daar vorige week een paar dagen geweest voor een cursus en was erg tevreden over mijn verblijf daar. Prima service, mooie, grote kamers en de maaltijden in de kapel (het was vroeger een klooster). De aanmelding is gesloten op 30 maart j.l.
De fietsroutes worden nog uitgewerkt. Betalen graag meteen bij aanmelding op rekening van Solas, afdeling 2: NL44 INGB 0002 8900 22, o.v.v. je naam en Solas fietsweekend 2017.
Info bij Yvonne.

Vooruitblik

Zondag 10 September 12:00 uur - Solasbrede wandelpuzzeltocht door Amsterdam
Net als in vorige jaren organiseert Solas Groot Amsterdam ook in 2017 weer een wandelpuzzeltocht door een boeiend stukje Amsterdam. Dit keer wandelen en puzzelen we door de omgeving van het Vondelpark waarbij we het park zelf natuurlijk niet zullen overslaan.
Het puzzelteam is druk bezig met het uitwerken van de route en de vragen en het belooft weer een gezellige en leerzame dag te worden. Mooi weer is besteld!  Zet de datum vast in je agenda. Denk eraan dat je je nu nog niet kunt aanmelden. Begin augustus verschijnt de definitieve aankondiging met alle details op de website.
Met de hartelijke groeten van het puzzelteam!

Zondag 10 september 12:00 uur - CineSingle Film te Amersfoort
Geen Solas activiteit maar van harte aanbevolen

11.00 uur:  Op een CineSingle zondag even rustig wakker worden met een kopje koffie? Kom dan naar theater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort. Vanaf 11.00 uur is er inloop met koffie. Het café is dan nog heerlijk rustig. De bar gaat open. Welkom door gastvrouw en gastheer van CineSingle.
12.00 uur :  Aanvang film - Keuzefilm CineSingle bezoekers
Samen lunchen? Na afloop van de film verzamelen we bij de uitgang van de Theatercafé.
Zeker zijn van een kaartje? Of wil je niet zo lang in de rij staan bij de kassa? Bestel online en print je kaartje uit. Of haal het op een rustige tijd af tijdens de openingstijden van de kassa. Let op: Alleen pinbetalingen! http://www.lievevrouw.nl/kaartverkoop/kassa-informatie/
Na de zomer  (Filmtitels nog niet bekend)
10 september, 15 oktober, 19 november, 17 december

Zaterdag 16 september 14:00 uur - Airborne Luchtlandingen  Ede-Wageningen
Van 14.00 uur tot ca. 16.30 uur zijn vele historische vliegtuigen uit diverse deelnemende landen te zien. Engelse parachutisten, de 11e  Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit andere NATO landen. Bijzonder dit jaar is de komst van een Canadese Boeing C-17. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar bieden een goede weergave van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien. Als je dit historisch evenement wilt meemaken geef je dan op bij Marga.

Vrijdag 29 september 19:30 uur - Statues by Night te Ede
Vooraankondiging van dit gratis evenement dat van 19.30 uur tot 22.30 uur in het centrum van Ede plaatsvindt. Zet alvast in je agenda.
Info bij Marga.