Solas afd. Midden Nederland heeft bijna 100 actieve leden, in leeftijd 45 plus. Sinds juni 2015 bepalen de afdelingen zelf wat de maximum leeftijd is om lid te worden. Bij onze afdeling wordt geen bovengrens gehanteerd. Wij gaan uit van het deelnemen aan activiteiten.

Solas is een activiteitenclub. Heb je dus zin om leuke dingen te doen en nieuwe mensen te leren kennen, dan is dit jouw club. Ook voor je eigen inbreng met leuke activiteiten voor de groep.

De activiteiten zijn hoofdzakelijk in het midden van het land. Deze zijn zeer uiteenlopend van sportief tot cultureel en altijd goed bereikbaar, ook met openbaar vervoer!

Interesse gewekt? Doe vrijblijvend 3 maanden mee, meld je hier aan!
Met Solas MN ... is je weekend nooit meer hetzelfde!Activiteiten mei

woensdag 31 mei – Film in Utrecht
Deze maand wilde ik toch naar de film, maar al mijn vrijdagen waren bezet, vandaar de keus voor de woensdag!!
Samen naar de film, ja gezellig. In Utrecht is meestal volop keus in de bioscopen Louis Hartlooper Complex, Springhaver, ’t Hoogt of City/Movies, de bioscopen, waar we meestal heen gaan. En na de film ergens nog wat drinken. De filmkeuze wordt in overleg bepaald en ook wordt de gekozen film via de mailinglist vermeld. Aanmelden t/m dinsdag 18.30 uur bij Ineke.

Activiteiten  juni

Zaterdag 3 juni, 11.30 uur, Stadskantoor Utrecht, wandeling Stationsgebied.
Activiteit in de herhaling.

Ik hoorde heel leuke verhalen over de wandeling door het stationsgebied. Helaas kon ik die datum niet, en met mij vast meer mensen. Hoog Catharijne is net geopend, en schijnt erg mooi te zijn.
Zaterdag 3 juni kun je met een gids door het Stationsgebied Utrecht wandelen. Dé mogelijkheid om te horen én zien wat er precies gebeurt op straat, rond het station en in Hoog Catharijne.

Wandel je mee?
De wandeling voert langs bouwhekken, de grootste fietsenstalling ter wereld, nieuwe gebouwen, halve gebouwen en een bus-tramstation in wording; op de vraag 'Waar zijn ze mee bezig daar?' heb je na de wandeling zeker antwoord en beeld.
De rondwandeling begint om 11.30 uur in de centrale hal van het Stadskantoor en eindigt om ongeveer 13.30 uur buiten. Het Stadskantoor vind je bovenaan de (rol)trappen van het Jaarbeursplein. Je hoeft je niet van te voren aan te melden.
Je kan je aanmelden bij mij, dan ontmoeten we elkaar daar. Het hoeft natuurlijk niet. Ga je mee, gezellig, Gerry.

Zaterdag 10 juni 20:00 uur - On the Move in Openluchttheater in Ede
Big Band On The Move is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een jazzorkest van formaat. Deze 21-mans band is een graag geziene gast op grote jazzfestivals en had gastoptredens van o.m. Derek Watkins, Ronnie Cuber, Ferdinand Povel, Denise Jannah en Julia Loco. Op 10 juni geven zij een exclusief concert in Openluchttheater Ede. Samen met hun vaste vocalist Rom Helweg. In meerdere opzichten een nostalgisch weerzien.

Verzamelen: station Ede-Wageningen 19.00 uur.
Optreden: Open Luchttheater Ede,  Van Pabstlaan 1, 6711 JW  EDE
URL: http://www.openluchttheaterede.nl/programma
Aanvang 20:00 uur, kosten € 10,-- p.p.
Kaarten moeten worden besteld. Opgeven vóór 1 juni 2017 bij Marga.

Zondag 11 juni 12:00 uur - Koffie ochtend bij De Buuf te Amersfoort (Solas MN)
Wij zijn BUUF: Carmen en Cesare. Al jaren vriendinnen, twee jaar lang buurvrouwen en ook nog eens buurvrouwen van de Mariënhof. Met andere woorden: BUUF’s!
Onze droom om een eigen bedrijf te beginnen gaat al jaren terug. Dankzij de Hart en Ziel wedstrijd van de Mariënhof hebben wij in 2015 die droom werkelijkheid kunnen maken.
In onze serre of op ons terras kun je sinds de zomer van 2015 genieten van ambachtelijke taart onder het genot van een goede kop koffie of thee. BUUF in de Serre is gelegen in het centrum van Amersfoort, binnen de karakteristieke muren van de Mariënhof, Kleine Haag 2, Amersfoort.
Daar is dit keer de koffieochtend van Solas MN en als iedereen gelaafd en gespijzigd is brengt Margriet van Silfhout ons naar volgende festijn, n.l. het Jazz-Festival in Amersfoort.

Maar liefst 350 artiesten uit 21 landen verzorgen in het tweede weekeinde van juni 85 optredens in de historische binnenstad van Amersfoort. Wereldjazz! Met dit jaar een ‘Focus on Spain’, met concerten op de pleinen en intieme concerten op de mooiste binnenlocaties van de stad. Nagenoeg alle concerten zijn gratis toegankelijk..

Als je toch wat anders wilt, dan kan je gaan shoppen in de Amersfoortse binnenstad.
De winkels zijn deze zondag open van 12.00 uur - 17.00 uur. Zoals je ziet 'voor elck wat wils'.
Info koffieochtend bij Joyce
Info Jazz evenement bij Margriet

zondag 18 juni 14:00 uur - mah jong in Utrecht
Ook deze zondagmiddag wordt er weer mah jong gespeeld. Mah jong spelen we in groepen van 4, evt. 3 personen. Wil je graag meespelen, geef je dan uiterlijk vrijdag op.
Vanaf 13.30 uur ben je welkom, om 14.00 uur gaan we spelen.
En. ben je een spelletjesmens en zou je het mah jongspel wel willen leren, dan kan je een keer komen kijken. Ook vind ik het leuk om op een aparte avond of middag geïnteresseerden het spel te leren.
Aanmelden bij Ineke. Bij mooi weer spelen we ergens buiten, maar dat hoor je dan uiteraard op tijd.

woensdag 21 juni om 18 uur - uit eten in Utrecht
Vandaag gaan we eten in brasserie Zunte in het Bartholomeus Gasthuis, Lange Smeestraat 40 in Utrecht. De menukeus is niet uitgebreid, maar wel zeer smakelijk. Er is een dagelijks wisselend Huysmenu (hoofdgerecht € 9,50, 3-gangen € 14,50) en een Bartholomaeï-maandmenu (hoofdgerecht € 15,50, 3-gangen € 22,50). Het menu is op de website te vinden.
Aanbeveling van het Bartholomeus Gasthuis: doordat u in brasserie Zunte eet en drinkt, draagt u direct bij aan het welzijn van anderen. Dit noemen wij UvoorU; Utrechters voor Utrechters! Want van de opbrengst kunnen wij zorgvuldig gekozen UvoorU-gerechten tegen kostprijs aanbieden. Speciaal voor mensen die minder te besteden hebben.
En bij mooi weer is het terras in de tuin geopend en kunnen we buiten eten.
Aanmelden bij Ineke, uiterlijk maandag en geef dan je menukeuze op.

vrijdag 23 juni – Film in Utrecht
Vanavond weer samen naar de film, ja gezellig. We gaan in Utrecht naar de film en daarna nog wat drinken. De keuze van de film wordt in overleg bepaald. Via de mailinglist wordt ook de gekozen film vermeld.
Aanmelden t/m donderdag 18.30 uur bij Ineke.

zaterdag 24 juni 13:00 uur Tentoonstelling in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28
Het Utrechts Archief verwierf van een particuliere verzamelaar een unieke collectie van 1400 persfoto's uit de periode 1946-1962. De foto’s van alledaagse situaties als het drukke verkeer, spelende kinderen, feesten en werkzaamheden geven een mooi beeld van de stad Utrecht in de wederopbouwjaren. Deze prachtige foto's van gerenommeerde fotografen als F.F. van der Werf en L.H. Hofland werden door Ton van den Berg en Ad van Liempt gebundeld in het boek van Van stadsie tot stad, dat op 12 april wordt gepresenteerd in Het Utrechts Archief. Het boek is in de boekhandel en de museumwinkel van Het Utrechts Archief verkrijgbaar voor € 24,95,-.

Tentoonstelling: Vers van de pers
Vanaf 12 april hangt in Het Utrechts Archief een selectie van deze persfoto’s van rond de jaren '50. Rondom 8 thema’s ziet u tijdsbeelden uit de periode 1946-1962, van stedenbouw, woningnood, verkeer, tot ongelukken en ‘klein nieuws’ in Utrecht.
Wij gaan deze tentoonstelling bekijken. We verzamelen bij het Utrechts Archief om 13.00 uur.
Aanmelden bij Marianne t/m donderdag 22 juni.

Zaterdag 24 Juni 2017, 12:00 uur - Bezoek aan Zutphen
Zutphen verkreeg omstreeks 1190 stadsrechten van Graaf Otto I van Gelre. De stad ontwikkelde zich als een handelsstad en sloot zich in 1285 aan bij de Hanze. Zutphen en Deventer hadden belangrijke houtmarkten. Zutphen nam gretig deel aan de Hanze en had zelfs een eigen nederzetting in Schonen, een recht dat de koning van Denemarken had gegeven. In de Hanzetijd vergaarde Zutphen grote rijkdom. Die is nog steeds af te lezen aan de fraaie panden in de stad.

De start is vanaf Eetcafe Della Vita. Loop je het station uit naar het centrum, steek je het Stationsplein over en je ziet het Eetcafe op de hoek. Kom je met eigen vervoer, dan kun je gratis parkeren aan de noordkant van het station = Havenstraat. Vandaar af loop je onder het spoor, dóór het station richting centrum. Om 12.00 uur lunchen bij Eetcafé Della Vita of vanaf 12.30 uur alleen koffie met gebak, zie www.dellavita-zutphen.nl.
Om 13.00 uur komt de gids ons ophalen en start de stadswandeling = € 4,00 per persoon. De wandeling eindigt om ongeveer 14.30 uur, de gids brengt ons tijdens of aan het einde van de wandeling voor een verfrissing en toiletbezoek naar een café.
De boot vertrekt om 15.00 en duurt tot +/- 16.15 uur, maar we moeten om 14.45 uur aanwezig zijn = € 5,50 per persoon. We maken een vaartocht van ruim 1 uur over de Berkel. De tocht gaat door het historische hart van Zutphen. De rondvaart begint en eindigt midden in het stadscentrum, bij de steiger aan het Rijkenhage. De fluisteraar (schipper) vertelt op zijn eigen unieke manier de geschiedenis van Hanzestad Zutphen en haar historistische monumenten.
Na 16.15 uur is er ruimte om op eigen gelegenheid een terrasje te pakken of rond te wandelen. Ik zal fotokopieën maken van een plattegrondje.
Midden op de markt aan de zonnige kant, bevindt zich restaurant TORO, Groenmarkt 37. Zodra je hier binnenloopt word je direct omgeven door de gezellige mediterrane sfeer. Met de ambachtelijke houtoven en houtskoolgrill is restaurant TORO uniek in de Achterhoek. Om 17.00 uur worden we verwacht bij TORO, zie www.restaurant-toro.nl.

Deze activiteit werd in jan. al aangekondigd. Ik gebruik het concept van Anneke van Hulst (in memori) van Solas Randstad. Ik hoop op min. 8 pers, er is een max van 20 personen.
Geef je voor 10 juni op per mail:
1. Wel of geen lunch = 12.00 uur
2. Wel of niet koffie = 12.30 uur of 13.00 uur
3. Stadswandeling = €4,- p.p.
4. Bootocht = € 5,50 op basis van 20 deelnemers.
5. Diner bij TORO, eigen rekening.
Bij opgave betaal je vooraf € 9,50 voor 17 juni

Vooruitblik

Zondag 2 juli - Afsluiting seizoen met BBQ
De datum staat vast maar de locatie is nog niet zeker. Het zal wel in de regio Utrecht worden, maar we zoeken nog. Noteer alvast in je agenda, zodat je het niet mist.

zaterdag 29 juli Bezoek aan de Hanzestad Deventer (Solas breed)
Deventer is een levendige stad met een overvloed aan hippe winkels, volle terrassen en topevenementen, zoals het Dickens Festival en de Boekenmarkt.
Maximum aantal deelnemers 20 personen. Kosten (bij 20 pers.): totaal € 7,70 t.n.v. Peter Vettenburg op bankrekening NL 47 INGB 0000 6358 82 o.v.v. Deventer.
 Sluitingsdatum aanmelden is 22 juli. Aanmelden bij bij voorkeur per e-mail.
Aanmelden bij Peter (Solasbreed) voor 22-7-2017

Vrijdag 25 augustus t/m zondag 27 augustus Fietsweekend (Solasbreed)
We logeren in Golden Tulip Hotel De Reiskoffer in Bosschenhoofd (tussen Breda en Roosendaal). Ik ben daar vorige week een paar dagen geweest voor een cursus en was erg tevreden over mijn verblijf daar. Prima service, mooie, grote kamers en de maaltijden in de kapel (het was vroeger een klooster). De aanmelding is gesloten op 30 maart j.l.
De fietsroutes worden nog uitgewerkt. Betalen graag meteen bij aanmelding op rekening van Solas, afdeling 2: NL44 INGB 0002 8900 22, o.v.v. je naam en Solas fietsweekend 2017. Info bij Yvonne.

Zondag 10 September 2017, 12:00    Solasbrede wandelpuzzeltocht door Amsterdam
Net als in vorige jaren organiseert Solas Groot Amsterdam ook in 2017 weer een wandelpuzzeltocht door een boeiend stukje Amsterdam. Dit keer wandelen en puzzelen we door de omgeving van het Vondelpark waarbij we het park zelf natuurlijk niet zullen overslaan.
Het puzzelteam is druk bezig met het uitwerken van de route en de vragen en het belooft weer een gezellige en leerzame dag te worden. Mooi weer is besteld!  Zet de datum vast in je agenda. Denk eraan dat je je nu nog niet kunt aanmelden. Begin augustus verschijnt de definitieve aankondiging met alle details op de website. Met de hartelijke groeten van het puzzelteam!

Zaterdag 16 september 2017 14:00 uur - Airborne Luchtlandingen  Ede-Wageningen
Van 14.00 uur tot ca. 16.30 uur zijn vele historische vliegtuigen uit diverse deelnemende landen te zien. Engelse parachutisten, de 11e  Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit andere NATO landen. Bijzonder dit jaar is de komst van een Canadese Boeing C-17. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar bieden een goede weergave van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien. Als je dit historisch evenement wilt meemaken geef je dan op bij Marga.

Vrijdag 29 september Statues by Night te Ede
Vooraankondiging van dit gratis evenement dat van 19.30 uur tot 22.30 uur in het centrum van Ede plaatsvindt. Zet alvast in je agenda. Info bij Marga